Életút tanácsadás

Életút tanácsadás

Felgyorsult világunkban a bennünket érő hatások megnövekedtek, ami megkívánja a döntési-elhatározási folyamataink felgyorsítását is. Fontos kitűzni céljainkat, hiszen a mondás, hogy „a helyes cél meghatározása már fél siker”, teljesen igaz. Döntéseink meghozatalában – az egymás sorsát „segítőtámogató” emberi közösségek fellazulása miatt – magunkra maradtunk.

Földi életünk során életcéljaink teljesítése felé törekszünk. Nagy céljaink eléréséhez a mindennapi kisebb-nagyobb feladataink helyes megoldásán keresztül vezet az út, ahol az életút tanácsodás folyamatok iránymutatók tudnak lenni.

Életünk feltételei, körülményei, sőt maga a szervezetünk is állandó változásban van.

A különböző élethelyzetekben, családi, munkahelyi viszonylatokban elénk táruló információ dömping, a manipulatív, szándékos megtévesztések felismerése és a különböző események helyes értelmezése, megoldása fontos. A sokszor negatív jelzőkkel illetett rohanó világunkban az örök változás mögött nagy lehetőségek is meghúzódnak, hiszen a sok elénk táruló döntéshelyzet optimális megoldása, életünk pozitív változásait hozza magával.

Életünk a múlt és a jövő két pontja között zajlik. Csak itt, a jelenben formálható. Az élet két ellentétes irányultsága – a pesszimista, a sikerben nem bízó és az optimista, a sikerorientált magatartási forma – között itt választhatunk. Választásunk szerint formáljuk tudatosan, vagy hagyjuk formálódni tudattalanul a jövőt.

Ebben a döntésben jelentős segítséget nyújt a játszó képzelet, hiszen mindennapjaink történéseit nagyban befolyásolja képzeletünk önmegvalósító, teremtő ereje. Segítségével erősödik pozitív életérzésünk, jelen és főképp jövő orientált szemléletünk.

Az egykor létező, egymás sorsát „segítő-támogató” emberi közösségek fellazulása miatt ma magunkra vagyunk utalva sorsdöntő kéréseink megoldásában. Nagy céljaink eléréséhez a mindennapi kisebb-nagyobb feladataink helyes megoldásán keresztül vezet az út, ahol életút tanácsaink iránymutatók tudnak lenni. 

Így látható lesz, hogy a jövő alakítható, hogy állandónak vélt problémáinkra lehet másként tekinteni, hiszen helyes döntéseinkkel gyenge pontjainkat megerősíthetjük.

Fontos, hogy a „bizonytalansági vakság”-ból (azaz a „mindig ilyen lesz már minden, nincs változás és nincs megoldás” állapotából) megtaláljuk a kivezető utat, jövőnk alakításának lehetőségét.

Post Your Comment Here